Kóser helyek Budapesten
Szertartásos, szigorú előírásokhoz kötött a zsidó konyha. Nehéz kiigazodni rajta, mi a kóser, mert ami az egyik rabbinak jó, az a másiknak nem.
Szertartásos, szigorú előírásokhoz kötött a zsidó konyha. Nehéz kiigazodni rajta, mi a kóser, mert ami az egyik rabbinak jó, az a másiknak nem.
Öt éhező zsidó nő 1944-ben a lichtenwörthi lágerben azzal tartotta egymásban a lelket, hogy otthoni ízeket idéztek fel, a recepteket egyikük kis papírlapokra jegyzetelte. A nem kóser receptgyűjtemény nemrég előkerült: 2007-ben esett le az egyik túlélő, a tavaly 98 éves korában elhunyt Endreiné Weisz Hedvig polcáról. A regénybe illő történetet és a lejegyzetelt közel 150 étel elkészítési módját most a Szakácskönyv a túlélésért című kötetben olvashatjuk.
Sólet: autentikusan szombatra készülne, amúgy bármely ráérős napon, és kitarthat egész hétre. Kis mennyiségben nem érdemes főzni.